Aardbeienplanten vermeerderen zich door het vormen van ranken. Een rank groeit het beste als deze in losse grond terecht komt, daarom wordt de grond tussen de aardbeien los gewoeld om perfecte omstandigheden te creëren voor de ranken. Daarna worden alle ranken naar de zwarte grond toe gewerkt door ze in die richting te kammen, waarna mederwerkers met de hand de ranken in de grond drukken, zodat deze plantjes kunnen beginnen te vormen.

aardbeien ranken leggen voor         aardbeien ranken leggen na

 beeld voor het ranken leggen                                beeld na het ranken leggen

 

Mts. Joling besteedt veel zorg aan deze website, maar wij kunnen correctheid, volledigheid en actualiteit niet garanderen. Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Verder aanvaardt Mts. Joling geen aansprakelijkheid voor schade die op eniger wijze voortvloeit uit het gebruik van de website of uit de onvolledigheid en/of onjuistheid van de op de website verstrekte informatie, of voor schade ten gevolge van het (tijdelijk) niet beschikbaar zijn van de website. 

Het hele jaar door werken er 10 Nederlandse werknemers. In drukkere periode's kunnen er vier ZZP' ers worden ingehuurd. Daarnaast werkt Maatschap Joling met buitenlandse werknemers, dit zijn er het hele jaar door 10 en in de drukke periode's loopt dit aantal op tot 50 mensen.

 62858f2d-b0fb-400c-ab6e-3d6fc5f6960a.jpg        f0e53855-e2d6-4d65-b4b7-9253700bc85a.jpg        Albert Joling                        

  Henk Joling (algehele planning)            Dieneke Joling (administratie)               Albert Joling (algehele planning)

 

 lucas             martijn.JPG         jan.jpg

  Lucas Joling (mechanisatie)                   Martijn (alround medewerker)                    Jan (alround medewerker)    

 

dick          henk           cas

 Dick (mechanisatie)                            Henk (zzp'er)                                    Cas (alround medewerker)           

 

 opa.jpg          lisanne           

  Lute (klusjes man)                                 Lisanne Joling (administratie)                        Erik (alround medewerker) 

 

 richelle                     

Richelle (alround medewerker)             Rudie (alround medewerker)              Thije (alround medewerker)       

            

 

 

 

                                

 

 

 

                    

                                                                                                                                                 

  

      

 

                                

     

Maatschap Joling is een familie bedrijf dat sinds 1954 bestaat. Vanaf 1990 wordt het bedrijf geleid door Henk en Dieneke Joling. Zij runnen het bedrijf met passie en een langetermijnvisie. Deze instelling heeft er voor gezorgd dat Maatschap Joling op dit moment ongeveer 185 hectare intensieve gewassen teelt. Nu ongeveer 100 hectare lelieteelt, 30 hectare tulpenteelt, 40 hectare aardbeienvermeerdering en 15 hectare pioenrozenteelt. Sinds 2014 zijn de zonen Albert en Lucas bij in de maatschap gekomen. 

Wilt u meer informatie over 1 van deze teelten klik dan op onderstaande links:

Maatschap Joling is gevestigd op Achter de Bargen 1 te Dwingeloo (gemeente Westerveld). De gewassen worden geteeld in het omliggende gebied. De meeste gewassen worden geteeld in de gemeenten Westerveld en Midden-Drenthe.

 

 DJI01717W.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lambert en Annie Joling zijn in 1954 een boerderij begonnen op Achter de Bargen 1 te Dwingeloo (nu onderdeelvan de gemeente Westerveld) onder de naam Maarschap Joling.

20150219lelieteelt

Zij begonnen met het houden van koeien en broedeieren, daarnaast teelden zij fabrieksaardappels en bieten. Al snel werden de kippen ingeruild voor varkens, waarna het aantal varkens werd uitgebreid, omdat de melkfabriek de melk niet meer op Achter de Bargen 1 wilde halen. Toen de koeien weg gingen begon Maatschap Joling met een veenkoloniaal bouwplan met bieten, graan en aardappels. Na een aantal jaar kwam daar een beetje pootgoed bij. In 1980 is hier de teelt van droogbloemen bij gekomen, deze teelt werd uitgevoerd door Henk Joling, zoon van Lambert & Annie Joling.

In 1990 is het bedrijf van Lambert en Annie Joling overgenomen door Henk en Dieneke Joling. Zij wilden het bedrijf gaan intensiveren, dit hebben zij gedaan door in 1990 te starten met de lelieteelt. Een paar jaar later, in 1992, is het bedrijf gestopt met de teelt van droogbloemen. Van 1992 tot 1998 heeft het bedrijf bieten, graan, aardappels en lelies geteelt. 1998 was een jaar met een hele natte herfst, die er voor zorgde dat tulpentelers moeite hadden met het planten van hun tulpen,  zij gingen  op zoek naar drogere gronden zoals de Drenthse zandgronden. Op deze manier kwam een tulpenteler terecht bij Maatschap Joling die toen een paar hectare tulpen heeft geplant op contract. Al snel is Maatschap Joling toen tulpen gaan telen op eigen risico.

De lelieteelt en tulpenteelt groeiden snel waardoor andere bedrijfstakken moesten worden afgestoten. Daarom is in 2000 het bedrijf gestopt met het telen van aardappels, want dit ging slecht samen met het telen van bollen. In 2002 zijn ze gestopt met het houden van varkens.

Henk en Dieneke Joling wilden hun bedrijf meer zekerheid geven, dit deden ze door zich te richten op meerdere intensieve gewassen. Ze zijn toen op zoek gegaan naar andere teelten die daar voor zouden kunnen zorgen. Uiteindelijk kwamen zij in 2007 terecht bij Flevoplant, een aardbeienplantenvermeerderingsbedrijf uit de Noord-Oost polder. Ze zijn toen voor Flevoplant aardbeienplanten gaan telen op contract.

In 2012 zijn de twee zonen van Henk en Dieneke Joling (Albert en Lucas Joling) met dezelfde strategie begonnen met de teelt van pioenrozen op eigen risico.

 

Subcategorieën