Wij zijn dit jaar gestart met een leliecitatie!

Leuk om te versturen via Facebook, Twitter of bij elke andere feestelijke gebeurtenis.

En het leuke ervan.... het geeft de website www.lelieteelt.nl een boost! U mag de leliecitaties hier. te vinden vrij gebruiken om zelf een leliecitatie te versturen.

Heeft u tijdens de Smildeger kampioenschappen een precentje ontvangen? U heeft leliebollen gekregen! Super leuk.....u moet ze alleen nog even planten. De leliebollen moeten ongeveer 10 centimeter onder de grond en ongeveer 10 centimeter uit elkaar geplant worden met de wortels naar beneden. En dan wachten... de natuur gaat zijn werk doen. In de zomer heeft u dan prachtige bloeiende bloemen!!

Samen met een trotse bollenteler op naar een kleurrijk 2019!!

hier.

Pioenen verkoop actie….

Wat te doen met uw pioenroos?

U moet de wortelstok ongeveer 8 a 10 centimeter onder de grond leggen met de groeipunten (roze/wit achtige puntjes aan de wortelstok) naar boven. Een pioenroos houd van zon dus op een zonnige plaats is wenselijk. Hij houd niet echt van natte voeten dus een droge zonnige plek daar gaat ie het op zijn best doen. Ook is de plant gek op flink wat mest. Wij wensen u een kleurrijk voorjaar met uw aangekochte planten!

Op naar een nog kleurrijker Westerveld met dank aan V.V.Dwingeloo 😊


Deze week kreeg ik een reactie op een tweet van mij.

De reactie was “waarom gaan jullie niet over op bio #grondwater #diversiteit #bijen“

Een hele normale vraag......en die mag natuurlijk gesteld worden. Ik heb er ook met liefde antwoord op gegeven.

De vraag hield me nogal bezig, wat waarschijnlijk ook de bedoeling was van de vraagsteller.

De vraag deed veel met me, waarschijnlijk op een andere manier als wat de vraagsteller wou bereiken.

Door de vraag voelde ik me aangevallen, veroordeeld, teleurgesteld, verdrietig. Maar even later ook vooral trots!

Dit alles, behalve het laatste, wilde ik niet maar het gebeurde toch!

Ik had op de vraag als antwoord kunnen geven: waarom gaan jullie niet over op gangbaar….?

Wat dan direct aangaf dat ik mij aangevallen voelde. En omdat ik niet hetzelfde gevoel wil kweken wat het bij mij oproept heb ik dat antwoord niet gegeven. Want ik heb respect voor alle agrariërs om mij heen.

Ik voelde me veroordeeld omdat er voor mijn gevoel gesuggereerd wordt dat biologisch beter is dan gangbaar. Net of wij gangbare telers er op uit zijn om de wereld te “vergiftigen”?! Laten we even duidelijk zijn: Ook wij gangbare telers willen, net als biologische telers, onze gronden zo gezond mogelijk houden want daar komt immers ons inkomen vandaan. Wij verschillen alleen van mening over hoe dat moet.

Ik voelde me teleurgesteld omdat voor mijn gevoel de vraagsteller mij biologisch wil opdringen, ik verwoord mijn gevoel maar ik zeg niet dat de vraagsteller dit ook bedoelde. Naar mijn idee kunnen we elkaar helpen in plaats van veroordelen. We kunnen van elkaar leren. Wij doen op ons bedrijf en samen met andere bloembollentelers bij stichting Rol al een aantal jaren proeven met zowel chemische als biologische proeven. We staan open voor innovatie en vernieuwing. En we boeken steeds meer vooruitgang!

Verdrietig word ik er van dat er vooral over me geoordeeld wordt door mensen die nog nooit bij ons op het bedrijf zijn wezen kijken. Niet dat de vraagsteller daar wat aan kan doen maar ik weet dat de vraag toegejuicht word door mensen in ons dorp die veel van de lelieteelt vinden. Deze staan open voor alles wat negatief te melden valt over de teelt. Volgens mij hoort bij het vormen van een objectieve mening ook dat je komt kijken op een bedrijf dat de teelt uitvoert. Dan kun je in overleg en kun je komen tot oplossingen. Samen sterk.

De vraag riep bij mij op dat wij niet trots mogen zijn op onze gangbare teelt. Nou dat mag ik wel! Net als de vraagsteller trots mag zijn op zijn of haar biologische teelt! We doen allemaal dingen waar we een goed gevoel over hebben.

Begrijp me niet verkeerd dat ik niet besef dat er mensen in mijn omgeving zijn die oprecht bang zijn voor chemische gewasbeschermingsmiddelen. Daar heb ik begrip voor. Wij proberen altijd in goed overleg tot oplossingen te komen om die angst weg te nemen of te beperken. Ook wij bollentelers zijn blij met een onderzoek wat door het RIVM word uitgevoerd. Het gaat hier niet alleen om de gezondheid van de omwonenden maar ook over de gezondheid van onze medewerkers en onszelf. Maar begrijp ook dat de biologische middelen onder dezelfde loep door moeten. Onderzoek zal dan misschien uitwijzen dat chemisch schadelijker is dan biologisch of andersom of misschien is er helemaal geen verschil?

Ik ben een trotse bollenteler in de gemeente Westerveld, een prachtige gemeente met veel natuur, cultuur, landbouw en veeteelt . Deze gaan in goed overleg naar mijn idee prima samen. Er zijn echter mensen die vinden dat wij als bollenteler daar niet in passen. Prima, die mening mag je hebben. Het lijkt me duidelijk dat ik daar anders over denk! Ik ben trots op dat wat we allemaal bereikt hebben in de afgelopen jaren. De vooruitgang die we geboekt hebben in het terug brengen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Trots op onze teelten, gesprekken met omwonenden, onze medewerkers, onze open dagen, onze tulpenroutes, de tulpenpluktuin, tulpenpracht bij nacht, de leliepluktuin, kortom op alle initiatieven van de Drentse bloembollentelers. Maar ook trots op de omwonenden die ons er op wijzen dat dingen anders kunnen. Dat houdt ons scherp.

Geef ons bollentelers ruimte en tijd voor onderzoek zodat we in de toekomst ook verder kunnen.

Wij hebben 2 zonen die met dezelfde passie en liefde als wij het bedrijf voort willen zetten. Daar ben ik als ouder natuurlijk nog het meest trots op. Maar dat moet ze door de omgeving natuurlijk wel gegund worden.

Nog even dit: Alles is mijn gevoel en waarschijnlijk niet wat de vraagsteller bedoelde.


In Westerveld is inmiddels de derde Glossy uitgebracht. In dit leuke blad worden verschillende bedrijven gepresenteerd. U kunt lezen wat er op deze bedrijven gebeurd. Wij mochten ook een pagina in deze glossy vullen. Met een prachtig resultaat!!!!

In het magazine nodigen wij u uit om ons bedrijf te komen kijken, ruiken, voelen en proeven! Wij zijn trots op wat wij doen en willen dit graag met u delen. Heeft u vragen over een van onze teelten dan beantwoorden wij die graag. De pagina zoals afgebeeld in het magazine kunt u vinden door hier te klikken.