Na zo’n periode als de afgelopen weken moet me wat van het hart. Het waren voor ons, #trotse #bollenteler in de gemeente Westerveld, maar ook voor alle bollentelers in ons gebied en daarbuiten rare soms nare weken.

Een “rapport” van meten is weten…. een “toevallig” uitgelekt rapport van het RIVM… daarna de publicatie van het RIVM rapport en… als “klapper” de uitzending van Zembla. Verschrikkelijk al die onrust voor iedereen die er mee te maken heeft. Zowel omwonenden, als medewerkers, als collega boeren, als onze gezinnen!

Teleurgesteld?? NEE het waren top weken!

Het belangrijkste voor ons en onze omgeving was de uitslag van het RIVM rapport. Wat een geruststelling voor onze medewerkers, onze omwonenden, onze kinderen en onszelf. Kortom voor een ieder die met gewasbeschermingsmiddelen te maken heeft!!!

Ik hoop op een beetje rust na alle onrust veroorzaakt door actiegroepen die bewust mensen bang maken en hoop op daadkracht van mensen die dat zouden moeten tonen. Tijdens de uitzending van Zembla ontplofte Twitter en Facebook bijna! Het gevoel van Samen Sterk van mensen betrokkenen bij agrarische sector dat geeft zo’n overweldigend gevoel van kracht!

De Drentse Bollentelers organiseerden, voor de 4de keer inmiddels, Tulpenpracht bij Nacht. Ontzettend veel blije enthousiaste mensen deden hier weer aan mee. Blij, vrolijk, en heel veel energie krijgen wij hiervan!! Dit was voor ons een super afsluiting van de afgelopen maand!

Recht uit mijn hart…..ik ben trots op alle mensen betrokken bij de agrarische sector, ik ben trots op mijn collega bollentelers, mijn collega akkerbouwers, mijn collega veeboeren. Kortom op alle boeren, op mijn omwonenden, mijn Twitter vrienden, mijn Facebook vrienden, mijn medewerkers, mijn gezin, mijn familie, mijn…. voor wie ik ook maar vergeet…mensen die je een hart onder de riem steken in plaats van een mes in de rug…. mijn trots is voor jullie allemaal!

Ik ben een #TROTSE #BOLLENTELER!!

 

 

 

 

De afgelopen jaren hebben wij heel regelmatig bij de gemeente Westerveld aan tafel gezeten. Puzzelen om te komen tot een overeenkomst met onze tegenstanders/actiegroepen…..namen noem ik niet in mijn verhaal die score punten gun ik ze niet….oeps dit mag ik natuurlijk niet zeggen.....Ja wij moeten ons netjes gedragen en natuurlijk proberen we dat….zij daar in tegen niet altijd maar goed dat is een ander hoofdstuk…

Met die actiegroepen kwamen we er absoluut niet uit! Zij eisen dingen. Denken niet in compromissen en leven niet in de democratie. Hebben maar één doel en dat is verbannen gewasbeschermingsmiddelen uit onze gemeente of zelfs uit geheel Nederland en daarmee de gangbare agrarische sector.

Wij begrijpen wel dat er stappen ondernomen moeten worden. Ook wij willen en moeten mee in het realisatieplan en de visie duurzame en sterke landbouw in 2030 van Minister Carola Schouten Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Wij gebruiken het liefst zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen in onze teelten om het milieu maar ook om onze portemonnee. Want gewasbeschermingsmiddelen zijn verschrikkelijk duur! De grootste kostenpost op ons bedrijf. Maar wat wij ook willen is een goed product afleveren en voor alsnog kan dat nog niet zonder gewasbeschermingsmiddelen. Hierin hebben wij de afgelopen jaren al heel grote stappen gezet en hier word nog steeds hard aan gewerkt.

Afgelopen week hebben wij de overeenkomst gebruik gewasbeschermingsmiddelen gemeente Westerveld getekend. Deze overeenkomst is in samenwerking met verschillende partijen gemaakt.

Inwoners, gemeente, standsorganisaties, toeleveranciers, adviseurs en bollentelers hebben hier zorgvuldig aan gewerkt. Er staan dingen in als: respect, integriteit, professionaliteit, veiligheid, gedrag, openheid, innovatie. In deze overeenkomst zien wij kansen voor zowel inwoners als bollentelers en akkerbouwers. Zeg maar een win win situatie.

Wij zijn trots op de ondertekening van deze overeenkomst en voor ons is dit weer een deel van de grote puzzel waar wij samen aan werken. U OOK?

Wilt u ons helpen de puzzel compleet te maken? Dan kunt hier ook de overeenkomst mede ondertekenen en gaan wij samen op weg naar een duurzame en sterke landbouw!

  

 Geïnteresseerd  neem dan contact op met Albert Joling  06-26635422 of Henk Joling 06-54231434

vacature, allround, medewerker, gezocht, job, baan, werk, agrarisch

Wij zijn dit jaar gestart met een leliecitatie!

Leuk om te versturen via Facebook, Twitter of bij elke andere feestelijke gebeurtenis.

En het leuke ervan.... het geeft de website www.lelieteelt.nl een boost! U mag de leliecitaties hier. te vinden vrij gebruiken om zelf een leliecitatie te versturen.


Deze week kreeg ik een reactie op een tweet van mij.

De reactie was “waarom gaan jullie niet over op bio #grondwater #diversiteit #bijen“

Een hele normale vraag......en die mag natuurlijk gesteld worden. Ik heb er ook met liefde antwoord op gegeven.

De vraag hield me nogal bezig, wat waarschijnlijk ook de bedoeling was van de vraagsteller.

De vraag deed veel met me, waarschijnlijk op een andere manier als wat de vraagsteller wou bereiken.

Door de vraag voelde ik me aangevallen, veroordeeld, teleurgesteld, verdrietig. Maar even later ook vooral trots!

Dit alles, behalve het laatste, wilde ik niet maar het gebeurde toch!

Ik had op de vraag als antwoord kunnen geven: waarom gaan jullie niet over op gangbaar….?

Wat dan direct aangaf dat ik mij aangevallen voelde. En omdat ik niet hetzelfde gevoel wil kweken wat het bij mij oproept heb ik dat antwoord niet gegeven. Want ik heb respect voor alle agrariërs om mij heen.

Ik voelde me veroordeeld omdat er voor mijn gevoel gesuggereerd wordt dat biologisch beter is dan gangbaar. Net of wij gangbare telers er op uit zijn om de wereld te “vergiftigen”?! Laten we even duidelijk zijn: Ook wij gangbare telers willen, net als biologische telers, onze gronden zo gezond mogelijk houden want daar komt immers ons inkomen vandaan. Wij verschillen alleen van mening over hoe dat moet.

Ik voelde me teleurgesteld omdat voor mijn gevoel de vraagsteller mij biologisch wil opdringen, ik verwoord mijn gevoel maar ik zeg niet dat de vraagsteller dit ook bedoelde. Naar mijn idee kunnen we elkaar helpen in plaats van veroordelen. We kunnen van elkaar leren. Wij doen op ons bedrijf en samen met andere bloembollentelers bij stichting Rol al een aantal jaren proeven met zowel chemische als biologische proeven. We staan open voor innovatie en vernieuwing. En we boeken steeds meer vooruitgang!

Verdrietig word ik er van dat er vooral over me geoordeeld wordt door mensen die nog nooit bij ons op het bedrijf zijn wezen kijken. Niet dat de vraagsteller daar wat aan kan doen maar ik weet dat de vraag toegejuicht word door mensen in ons dorp die veel van de lelieteelt vinden. Deze staan open voor alles wat negatief te melden valt over de teelt. Volgens mij hoort bij het vormen van een objectieve mening ook dat je komt kijken op een bedrijf dat de teelt uitvoert. Dan kun je in overleg en kun je komen tot oplossingen. Samen sterk.

De vraag riep bij mij op dat wij niet trots mogen zijn op onze gangbare teelt. Nou dat mag ik wel! Net als de vraagsteller trots mag zijn op zijn of haar biologische teelt! We doen allemaal dingen waar we een goed gevoel over hebben.

Begrijp me niet verkeerd dat ik niet besef dat er mensen in mijn omgeving zijn die oprecht bang zijn voor chemische gewasbeschermingsmiddelen. Daar heb ik begrip voor. Wij proberen altijd in goed overleg tot oplossingen te komen om die angst weg te nemen of te beperken. Ook wij bollentelers zijn blij met een onderzoek wat door het RIVM word uitgevoerd. Het gaat hier niet alleen om de gezondheid van de omwonenden maar ook over de gezondheid van onze medewerkers en onszelf. Maar begrijp ook dat de biologische middelen onder dezelfde loep door moeten. Onderzoek zal dan misschien uitwijzen dat chemisch schadelijker is dan biologisch of andersom of misschien is er helemaal geen verschil?

Ik ben een trotse bollenteler in de gemeente Westerveld, een prachtige gemeente met veel natuur, cultuur, landbouw en veeteelt . Deze gaan in goed overleg naar mijn idee prima samen. Er zijn echter mensen die vinden dat wij als bollenteler daar niet in passen. Prima, die mening mag je hebben. Het lijkt me duidelijk dat ik daar anders over denk! Ik ben trots op dat wat we allemaal bereikt hebben in de afgelopen jaren. De vooruitgang die we geboekt hebben in het terug brengen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Trots op onze teelten, gesprekken met omwonenden, onze medewerkers, onze open dagen, onze tulpenroutes, de tulpenpluktuin, tulpenpracht bij nacht, de leliepluktuin, kortom op alle initiatieven van de Drentse bloembollentelers. Maar ook trots op de omwonenden die ons er op wijzen dat dingen anders kunnen. Dat houdt ons scherp.

Geef ons bollentelers ruimte en tijd voor onderzoek zodat we in de toekomst ook verder kunnen.

Wij hebben 2 zonen die met dezelfde passie en liefde als wij het bedrijf voort willen zetten. Daar ben ik als ouder natuurlijk nog het meest trots op. Maar dat moet ze door de omgeving natuurlijk wel gegund worden.

Nog even dit: Alles is mijn gevoel en waarschijnlijk niet wat de vraagsteller bedoelde.