Na zo’n periode als de afgelopen weken moet me wat van het hart. Het waren voor ons, #trotse #bollenteler in de gemeente Westerveld, maar ook voor alle bollentelers in ons gebied en daarbuiten rare soms nare weken.

Een “rapport” van meten is weten…. een “toevallig” uitgelekt rapport van het RIVM… daarna de publicatie van het RIVM rapport en… als “klapper” de uitzending van Zembla. Verschrikkelijk al die onrust voor iedereen die er mee te maken heeft. Zowel omwonenden, als medewerkers, als collega boeren, als onze gezinnen!

Teleurgesteld?? NEE het waren top weken!

Het belangrijkste voor ons en onze omgeving was de uitslag van het RIVM rapport. Wat een geruststelling voor onze medewerkers, onze omwonenden, onze kinderen en onszelf. Kortom voor een ieder die met gewasbeschermingsmiddelen te maken heeft!!!

Ik hoop op een beetje rust na alle onrust veroorzaakt door actiegroepen die bewust mensen bang maken en hoop op daadkracht van mensen die dat zouden moeten tonen. Tijdens de uitzending van Zembla ontplofte Twitter en Facebook bijna! Het gevoel van Samen Sterk van mensen betrokkenen bij agrarische sector dat geeft zo’n overweldigend gevoel van kracht!

De Drentse Bollentelers organiseerden, voor de 4de keer inmiddels, Tulpenpracht bij Nacht. Ontzettend veel blije enthousiaste mensen deden hier weer aan mee. Blij, vrolijk, en heel veel energie krijgen wij hiervan!! Dit was voor ons een super afsluiting van de afgelopen maand!

Recht uit mijn hart…..ik ben trots op alle mensen betrokken bij de agrarische sector, ik ben trots op mijn collega bollentelers, mijn collega akkerbouwers, mijn collega veeboeren. Kortom op alle boeren, op mijn omwonenden, mijn Twitter vrienden, mijn Facebook vrienden, mijn medewerkers, mijn gezin, mijn familie, mijn…. voor wie ik ook maar vergeet…mensen die je een hart onder de riem steken in plaats van een mes in de rug…. mijn trots is voor jullie allemaal!

Ik ben een #TROTSE #BOLLENTELER!!

Hoera kleur! Het is voorjaar!!

De eerste tulpenvelden beginnen te kleuren en we denken dat de tulpen tot ongeveer 30 April 2018 zullen bloeien.

Om deze kleurenpracht te bewonderen zijn er door de Drentse Bloembollentelers ook dit jaar weer wandel-, fiets- en autoroutes langs de tulpenvelden gemaakt. Mocht u een tocht langs de tulpenvelden willen maken dan kunt u hier de routes langs de tulpenvelden vinden.

Twee wandelroutes

Hoogersmilde

Wateren/Zorgvlied

Drie fietsroutes in verschillende afstanden met als startplaats en eindpunt op de Brink in Dwingeloo.

16.8 km

21.8 km

31.5 km

Twee fietsroutes met begin en eindpunt Eetcafe de Dorpskern in Hijken.

35.6 km

41.7 km

Ook is er een fietsroute die begint en eindigt bij de Tulpenpluktuin Drenthe. Deze route is 35.2 km

En natuurlijk is er weer een autoroute voor degene die niet met de fiets wil of kan.

Ook is er door de Drentse Bloembollentelers weer druk gewerkt aan Tulpenpracht bij Nacht want dit super gave evenement vindt ook dit jaar weer plaats! Dit evenement is op 26 april 2019 en 27 april 2019. Op beide avonden worden de schijnwerpers om 21.00 uur aangezet en gaan de schijnwerpers om 23.30 uur weer uit.

Mocht u zich afvragen of de tulpen volop bloeien? Houd dan onze website, ons Facebook pagina en ons Twitter account in de gaten. Op die manier blijf u op de hoogte van al onze activiteiten!

Ook is Maatschap Joling te vinden is op Instagram? Misschien leuk om eens een kijkje te nemen!

Er is op dit moment nogal veel nieuws rond gewasbeschermingsmiddelen, omwonenden en lelieteelt. Er is een onderzoek gepubliceerd door verontruste omwonenden. Over dit onderzoek wil men niet bekend maken waar bemonsterd is, hoe er bemonsterd is en ook de officiële papieren van het bedrijf wat de analyse heeft gedaan is niet te vinden of gepubliceerd. Men heeft bewust getallen bekend gemaakt waar u als omwonende van schrikt. Zodat u als omwonende bang wordt en zich gaat verzetten tegen onze teelten.

Wij vinden dit vooral heel naar en vervelend voor U!

De gewasbeschermingsmiddelen die wij gebruiken in onze teelten worden voordat we ze mogen gebruiken zorgvuldig onderzocht door het CTGB. Deze bepaald of de middelen die wij gebruiken veilig zijn voor de toepasser.

 • De toepasser is degene die het onverdunde middel in de spuit doet.
 • De toepasser is degene die het dichts bij de onverdunde stoffen in de buurt komt.
 • De toepasser is degene die met de pure stof werkt.
 • Gewasbeschermingsmiddelen die in de spuit zitten zijn altijd vele malen verdund met water!

  Als het voor de toepasser veilig is om mee te werken dan pas krijgt het middel een toelating als gewasbeschermingsmiddel van het CTGB.

  Waar wij als teler heel blij mee zijn is het onderzoek gewasbeschermingsmiddelen en omwonenden door het RIVM!

  Ook wij zijn er immers bij gebaad dat de middelen die gebruikt worden in onze teelten veilig zijn voor ons, onze medewerkers en ook zeer zeker voor u! Zoals het nu lijkt, komt er in mei 2019 de uitslag van het omwonenden onderzoek van het RIVM. Dit onderzoek gaat voor u en voor ons meer duidelijkheid geven. Wij bollentelers zijn van mening dat we het onderzoek van het RIVM af moeten wachten. Wij hopen net als u dat hier geen zorgelijke uitslagen uit komen! Mocht dit wel zo zijn dan zal de overheid regels maken om u en ons te beschermen.

  Wat heel fijn is; het RIVM heeft halverwege 2018 al gepubliceerd dat:"Mensen die dichter bij landbouwpercelen wonen leken over het algemeen zelfs wat gezonder te zijn dan mensen die daar verder vandaan wonen".

  Ons advies naar u toe… laat u alstublieft niet bang maken door actiegroepen!!

  Als u vragen heeft over gewasbeschermingsmiddelen of u bent geïnteresseerd in onze teelten.....spreek dan een van ons of onze medewerkers aan wij vertellen u graag over ons werk. Bellen mag natuurlijk ook.

  U kunt ook informatie over gewasbeschermingsmiddelen vinden op:

  Een Am-verklaring moeten bollentelers hebben op het moment dat ze hun bloembollen over de wereld willen exporteren!

  Wat houd dit precies in en hoe gaat dit nou in zijn werk.

  Am staat voor aardappelmoeheid dit wordt veroorzaakt door een aantal specifieke kleine wormen in de grond genaamd aaltjes. Om te kunnen garanderen dat al onze bloembollen AM-vrij zijn word voor de teelt de bodem onderzocht. Dit wordt gedaan door een gecertificeerde organisatie genaamd de BKD (bloembollen keuringsdienst) of NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed).

  De monsternemer komt langs, brengt het perceel duidelijk in kaart en haalt dan meerdere monster van het betreffende perceel. Deze wordt vervolgens onderzocht op de kleine wormpjes en hun eitjes. Op het moment dat dit beestje niet gevonden wordt mag de bollenteler zijn bloembollen planten en over de wereld exporteren!

  De bollenteler mag niet zijn eigen grond in leveren om fraude te voorkomen!

  AM-verkalring

  AM-verkalring

  Wij zijn dit jaar gestart met een leliecitatie!

  Leuk om te versturen via Facebook, Twitter of bij elke andere feestelijke gebeurtenis.

  En het leuke ervan.... het geeft de website www.lelieteelt.nl een boost! U mag de leliecitaties hier. te vinden vrij gebruiken om zelf een leliecitatie te versturen.

  Heeft u tijdens de Smildeger kampioenschappen een precentje ontvangen? U heeft leliebollen gekregen! Super leuk.....u moet ze alleen nog even planten. De leliebollen moeten ongeveer 10 centimeter onder de grond en ongeveer 10 centimeter uit elkaar geplant worden met de wortels naar beneden. En dan wachten... de natuur gaat zijn werk doen. In de zomer heeft u dan prachtige bloeiende bloemen!!

  Samen met een trotse bollenteler op naar een kleurrijk 2019!!

  hier.

  Pioenen verkoop actie….

  Wat te doen met uw pioenroos?

  U moet de wortelstok ongeveer 8 a 10 centimeter onder de grond leggen met de groeipunten (roze/wit achtige puntjes aan de wortelstok) naar boven. Een pioenroos houd van zon dus op een zonnige plaats is wenselijk. Hij houd niet echt van natte voeten dus een droge zonnige plek daar gaat ie het op zijn best doen. Ook is de plant gek op flink wat mest. Wij wensen u een kleurrijk voorjaar met uw aangekochte planten!

  Op naar een nog kleurrijker Westerveld met dank aan V.V.Dwingeloo 😊


  Deze week kreeg ik een reactie op een tweet van mij.

  De reactie was “waarom gaan jullie niet over op bio #grondwater #diversiteit #bijen“

  Een hele normale vraag......en die mag natuurlijk gesteld worden. Ik heb er ook met liefde antwoord op gegeven.

  De vraag hield me nogal bezig, wat waarschijnlijk ook de bedoeling was van de vraagsteller.

  De vraag deed veel met me, waarschijnlijk op een andere manier als wat de vraagsteller wou bereiken.

  Door de vraag voelde ik me aangevallen, veroordeeld, teleurgesteld, verdrietig. Maar even later ook vooral trots!

  Dit alles, behalve het laatste, wilde ik niet maar het gebeurde toch!

  Ik had op de vraag als antwoord kunnen geven: waarom gaan jullie niet over op gangbaar….?

  Wat dan direct aangaf dat ik mij aangevallen voelde. En omdat ik niet hetzelfde gevoel wil kweken wat het bij mij oproept heb ik dat antwoord niet gegeven. Want ik heb respect voor alle agrariërs om mij heen.

  Ik voelde me veroordeeld omdat er voor mijn gevoel gesuggereerd wordt dat biologisch beter is dan gangbaar. Net of wij gangbare telers er op uit zijn om de wereld te “vergiftigen”?! Laten we even duidelijk zijn: Ook wij gangbare telers willen, net als biologische telers, onze gronden zo gezond mogelijk houden want daar komt immers ons inkomen vandaan. Wij verschillen alleen van mening over hoe dat moet.

  Ik voelde me teleurgesteld omdat voor mijn gevoel de vraagsteller mij biologisch wil opdringen, ik verwoord mijn gevoel maar ik zeg niet dat de vraagsteller dit ook bedoelde. Naar mijn idee kunnen we elkaar helpen in plaats van veroordelen. We kunnen van elkaar leren. Wij doen op ons bedrijf en samen met andere bloembollentelers bij stichting Rol al een aantal jaren proeven met zowel chemische als biologische proeven. We staan open voor innovatie en vernieuwing. En we boeken steeds meer vooruitgang!

  Verdrietig word ik er van dat er vooral over me geoordeeld wordt door mensen die nog nooit bij ons op het bedrijf zijn wezen kijken. Niet dat de vraagsteller daar wat aan kan doen maar ik weet dat de vraag toegejuicht word door mensen in ons dorp die veel van de lelieteelt vinden. Deze staan open voor alles wat negatief te melden valt over de teelt. Volgens mij hoort bij het vormen van een objectieve mening ook dat je komt kijken op een bedrijf dat de teelt uitvoert. Dan kun je in overleg en kun je komen tot oplossingen. Samen sterk.

  De vraag riep bij mij op dat wij niet trots mogen zijn op onze gangbare teelt. Nou dat mag ik wel! Net als de vraagsteller trots mag zijn op zijn of haar biologische teelt! We doen allemaal dingen waar we een goed gevoel over hebben.

  Begrijp me niet verkeerd dat ik niet besef dat er mensen in mijn omgeving zijn die oprecht bang zijn voor chemische gewasbeschermingsmiddelen. Daar heb ik begrip voor. Wij proberen altijd in goed overleg tot oplossingen te komen om die angst weg te nemen of te beperken. Ook wij bollentelers zijn blij met een onderzoek wat door het RIVM word uitgevoerd. Het gaat hier niet alleen om de gezondheid van de omwonenden maar ook over de gezondheid van onze medewerkers en onszelf. Maar begrijp ook dat de biologische middelen onder dezelfde loep door moeten. Onderzoek zal dan misschien uitwijzen dat chemisch schadelijker is dan biologisch of andersom of misschien is er helemaal geen verschil?

  Ik ben een trotse bollenteler in de gemeente Westerveld, een prachtige gemeente met veel natuur, cultuur, landbouw en veeteelt . Deze gaan in goed overleg naar mijn idee prima samen. Er zijn echter mensen die vinden dat wij als bollenteler daar niet in passen. Prima, die mening mag je hebben. Het lijkt me duidelijk dat ik daar anders over denk! Ik ben trots op dat wat we allemaal bereikt hebben in de afgelopen jaren. De vooruitgang die we geboekt hebben in het terug brengen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Trots op onze teelten, gesprekken met omwonenden, onze medewerkers, onze open dagen, onze tulpenroutes, de tulpenpluktuin, tulpenpracht bij nacht, de leliepluktuin, kortom op alle initiatieven van de Drentse bloembollentelers. Maar ook trots op de omwonenden die ons er op wijzen dat dingen anders kunnen. Dat houdt ons scherp.

  Geef ons bollentelers ruimte en tijd voor onderzoek zodat we in de toekomst ook verder kunnen.

  Wij hebben 2 zonen die met dezelfde passie en liefde als wij het bedrijf voort willen zetten. Daar ben ik als ouder natuurlijk nog het meest trots op. Maar dat moet ze door de omgeving natuurlijk wel gegund worden.

  Nog even dit: Alles is mijn gevoel en waarschijnlijk niet wat de vraagsteller bedoelde.


  In Westerveld is inmiddels de derde Glossy uitgebracht. In dit leuke blad worden verschillende bedrijven gepresenteerd. U kunt lezen wat er op deze bedrijven gebeurd. Wij mochten ook een pagina in deze glossy vullen. Met een prachtig resultaat!!!!

  In het magazine nodigen wij u uit om ons bedrijf te komen kijken, ruiken, voelen en proeven! Wij zijn trots op wat wij doen en willen dit graag met u delen. Heeft u vragen over een van onze teelten dan beantwoorden wij die graag. De pagina zoals afgebeeld in het magazine kunt u vinden door hier te klikken.