• Plots werd ik wakker van het geluid van een trekker, met daarin fantastische hitjes. Trekkers herken ik inmiddels wel, maar nu zat er iets raars achter… Een soort grote 66 persoons douche, dus hadden we een douchefeestje!

De vorige keer hebben we jullie het een en ander uitgelegd over het kiezen van het juiste moment van spuiten. Vandaag vertellen we wat over de machines die de bespuitingen uitvoeren en over de regels waar de boer zich aan moet houden.

Op ons bedrijf hebben we verschillende spuiten. We proberen op ons bedrijf de best beschikbare gewasbeschermingsmiddelen spuit te gebruiken. Best beschikbaar houd in dat we, als we een nieuwe gewasbeschermingsmiddelen spuit kopen,  gaan zoeken naar de best beschikbare methode voor onze omgeving, onze gewassen, het milieu en onze portemonnee.  Zo is onze nieuwste gewasbeschermingsmiddelen spuit uitgerust met het MagGrow systeem. 

Als we gaan spuiten dan zijn er allerlei regels van de overheid waar we ons aan moeten houden.

De man/vrouw die met  de gewasbeschermingsmiddelen spuit op pad gaat moet in het bezit zijn van een geldige spuitlicentie, bewijs van vakbekwaamheid. Deze moet hij tijdens de bespuiting kunnen tonen aan de controlerende instanties.

De gewasbeschermingsmiddelen spuit moet goedgekeurd zijn door SKL en moet aan allerlei eisen voldoen.

Een boer mag niet zo maar wat raak spuiten. Ook daar zijn regels voor opgesteld. Gewasbeschermingsmiddelen worden, voor dat ze gebruikt mogen worden, beoordeeld door het CTGB. Elk gewasbeschermingsmiddel heeft zijn eigen regels. Deze regels kan de boer vinden op de verpakking van het middel. In het etiket staat in welk gewas het middel toegelaten is en hoeveel van het middel de boer mag gebruiken op het gewas dat hij wil gaan spuiten. 

Zo zijn er nog regels over windsnelheid, het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen bij oppervlaktewater, drift (verwaaiing) en afspoeling. Voor meer info hierover kijk hier.

Allemaal best ingewikkeld dus...waar een boer op moet letten en rekening mee moet houden voor dat hij met de gewasbeschermingsmiddelen spuit op pad gaat.

 

Dit is al mijn twaalfde reisavontuur! nieuwsgierig naar mijn vorige avonturen? 

 

  • Er wordt goed op mij gelet. Ja, ze houden ons in de gaten, ik hoor ze er over praten. Water, gewasbeschermingsmiddelen of misschien mest? Wat is er voor mij het best? Ze zorgen goed voor mij en dat maakt mij blij! Het is misschien veel werk, maar zo word ik groot en sterk.

Wat ik jullie graag als eerste wil vertellen over gewasbescherming is dat het moment van spuiten afhankelijk is van vele factoren.

Regent het of heeft het geregend. Heeft het gedauwd. Is het heet of heel koud. Is het zonnig of bewolkt. Waait het en hoe hard. Al dit soort vragen moet een boer zichzelf stellen voor dat hij gaat spuiten met gewasbeschermingsmiddelen.

Niet altijd zijn de weersomstandigheden ideaal om te gaan spuiten. Het is dan ook uiterst ingewikkeld om het juiste moment te kiezen.

Buienradar (Agroweer) is dan ook een grootste vriend van de boer. Voordat hij wil gaan spuiten en ook gedurende dag dat de boer met de spuit op weg is zal hij deze dan ook regelmatig checken of er veranderingen zijn in de weersvoorspelling. De boer maakt dan telkens weer de afweging of de veranderingen van invloed zijn op de bespuiting en of die van invloed zijn op de omgeving.

Het weer heeft ook invloed op de ziekte druk van de gewassen. Als het bijvoorbeeld warm en vochtig weer is dan zullen de kansen schimmelziekten toenemen. De informatie over ziekte druk is ook beschikbaar via het weerprogramma van Agroweer. Alvorens het spuiten wordt ook deze beschikbare informatie meegenomen in de afweging van de spuitmomenten. 

De boer doet op deze manier zijn uiterste best om zijn gewassen zo goed mogelijk te beschermen tegen alle ziektes die er op de loer liggen en houd daarin zo goed mogelijk rekening met de omgeving daarom heen.

lelie

Dit is al mijn elfde reisavontuur! nieuwsgierig naar mijn vorige avonturen? 

 

  • KIEKEBOE! Lange tijd hebben we onszelf verstopt, maar het is nu tijd om de kop uit het zand te steken. Ik hoop dat je me ziet staan, want ik heb flink m’n best gedaan. En als je mij dan ziet, zou je mij dan willen liefhebben en bewonderen?

En dan na de mooie regenbuien en de warmte van de zon steken ze hun groene blaadje boven de grond! Hier geniet je van als boer. Dat wat je in de grond gestopt hebt komt boven. Maar nu komt het eropaan. De taak van de boer is om zijn gewas gezond te houden. Er zijn allerlei dingen die de plant kunnen beschadigen. Een te droge of een te natte grond, schimmels en beestjes. Hoe we dat aanpakken vertellen we de volgende keer.

kiekeboe

Dit is al mijn tiende reisavontuur! nieuwsgierig naar mijn vorige avonturen? 

  • Misschien is het tijd mezelf eens aan jullie voor te stellen.  Mijn naam is Corvara, maar ik ben niet de enige. Mijn buurman heet namelijk ook Corvara. En als ik schubjes krijg, noem ik ze ook Corvara en als ik oma wordt heten mijn kleinkindschubben ook zo. Nu is het niet zo dat er alleen maar leliebollen Corvara bestaan hoor. Maar zo heten wij als soort. Makkelijk toch? Groetjes Corvara.

In het voorjaar als de bollen geplant zijn dan wordt de oppervlakte van deze bollen geregistreerd bij de BKD (Bloembollen Keuring Dienst). Elke bolsoort heeft zij eigen naam maar daarnaast heeft ook elke partij zijn eigen unieke nummer. Er word geplant met een gps systeem. Tijden het planten wordt er in de computer geregistreerd waar welk soort staat en op welk perceel. Dit geven wij dan door aan de BKD. Met de post ontvangen wij stickers en die plaatsen wij voor op de percelen bij het juiste bed.

Dit is al mijn negende reisavontuur! nieuwsgierig naar mijn vorige avonturen? 

  • Zo groeien is toch fijn, zo leven is toch heerlijk! Maar door wie worden wij nou zo groot en wie geeft ons al die liefde?

Na de regen die we de afgelopen week gehad hebben is de grond mooi vochtig. Het kleine bolletje op de schub vraagt nog niet heel veel water om te kunnen groeien. Boven de grond gebeurd op dit moment niet heel veel. In de grond? Daar hebben we vanmiddag even naar gekeken. Weet je... de bol word groter!!

Dit is al mijn achtste reisavontuur! nieuwsgierig naar mijn vorige avonturen? 

 Het is vandaag 5 Juni en het REGEND! Veel mensen vinden dit altijd vervelend, maar voor ons is het FEEST! Het zijn alleen buien van tijd tot tijd en toen het droog was kwamen er 2 malloten langs om de “regen” te filmen… En hun imitatie kunsten waren fantastisch....    7da343a2 4a84 4d00 b0ac 2227fa91c524 

Het regent! 

Regen is een van de natuurlijke voedingstoffen die een bol nodig is om te groeien.Net als warmte en zonlicht.Als er geen natuurlijke regen valt dan maken wij regen met een beregeningsinstallatie. Dit doen wij met water uit een sloot of, als er geen sloot in de buurt is, met water uit een beregeningsbron.

Dus NIET met kraanwater!

Het eerste jaar dat de schubben in de grond zitten beregenen we ze in principe niet. Alleen als het echt veel te droog wordt en de bol er schade van zal ondervinden.

Dit is al mijn zevende reisavontuur! nieuwsgierig naar mijn vorige avonturen? 

  • Een tijdje heb ik niks van me laten horen. Maar dat betekend niet dat er hier niks is gebeurd. FLINK MIJN BEST GEDAAN EN KRIJG EINDELIJK WEER EEN MOOI FIGUUR!! En we winnen van onze concurrent!

Dan gebeurt er even niet zo veel en laten we het gewas even zijn gang gaan. Het graan groeit en als het goed is de schubben in de grond ook. Na een poosje wordt het graan doodgespoten en sterft het af. Gisteren (28 mei 2020) hebben we eens even in de grond gekeken en zie in het filmpje het resultaat.... er groeien hele kleine bolletjes op de schubben!!

Dit is al mijn zesde reisavontuur! nieuwsgierig naar mijn vorige avonturen? 

  • Eindelijk laten ze ons weer even rusten. Na alle gekte is dat wel even lekker, ieder heeft z’n eigen plekje en het is super gezellig hier. Maar dan horen we ineens een trekker aankomen. Wat zullen ze nu weer gaan doen? Tot mijn verbazing merk ik dat ze iets planten boven op ons. Maar uhm.. zijn wij dan niet goed genoeg?! En wat voor plant is dit dan wel niet?

Nadat de schubben geplant zijn zaaien wij met de kunstmeststrooier graan (zaad) over de bedden. Waarom?  Op onze zandgronden kan het met harde wind in het voorjaar erg stuiven. Dit kan als gevolg hebben dat de schubben bloot komen te liggen boven de grond en dat de schubben daardoor niet gaan groeien. Het graan zorgt er na opkomst voor dat dit niet kan gebeuren.  

 

Dit is al mijn vijfde reisavontuur! nieuwsgierig naar mijn vorige avonturen? 

  • “wow, dit is gaaf!” We zitten met z’n allen in een grote bak die uitloopt in een supergave glijbaan! Eerst komen er een paar anderen en dan mag ik, eindelijk. “WOOHOOO”. Maar huh, wat gebeurd er nu?!  

Op het land aangekomen worden de kuubkisten met een verrijker van de wagen gehaald. De trekker met fronthef pakt een kist op en kipt deze op het plantdak. Vanaf dit plantdak rollen de schubben in de plantmachine. In de plantmachine staat een van onze mederwerkers. Deze bepaald de dosering. Hoeveel schubben er op de meter geplant worden. Nu liggen de schubben in de grond en kunnen ze gaan groeien.

Dit is al mijn vierde reisavontuur! nieuwsgierig naar mijn vorige avonturen? 

 We lagen heerlijk met zn allen te slapen maar plots is iedereen wakker en ‘oh’ wat gebeurd er nu! Alles lijkt te bewegen “PANIEK” “WE GAAN VALLEN” schreeuw ik nog, maar voor ik het weet zit ik al in een grote kist met nog veeeeel meer schubjes!  

Weer aangekomen op het bollenerf in Dwingeloo. Worden de schubben, die nu nog in leliekratten zitten, over gestort in een kuubkist. De volle kuubkisten gaan op een grote platte wagen achter de trekker op weg naar de akker.

Dit is al mijn derde reisavontuur! nieuwsgierig naar mijn vorige avonturen?   

  • Na eerst een warm bad is daarna mijn reis donker en koud....in Polen aangekomen rukken ze me in stukken! Klinkt zielig maar zo plant ik mij voort.

In april worden de leliebollen uit de koelcel gehaald. De leliebollen worden gekookt in water op een temperatuur van circa 40° C. Dit gebeurd om schadelijke beestjes zoals het bladaaltje en wortellesieaaltje te bestrijden. Na het koken worden de leliebollen terug gekoeld voor de droogwand. Vanuit hier gaan de leliebollen de vrachtauto in op weg naar Polen. Daar worden ze met mensenhanden geschubt. In het filmpje kun je zien wat dit inhoud

Alle schubjes die aan bol zitten worden eraf gehaald. Deze worden weer in een plastic leliekratje gedaan. Nadat alle leliebollen geschubt zijn gaan deze weer in de vrachtauto terug naar Dwingeloo.

schubben          schubben 2 2

Dit is al mijn tweede reisavontuur! nieuwsgierig naar mijn vorige avonturen?   

  •  Hallo, ik ben een leliebol....ik zie er nu niet zo mooi uit maar ik ben getest en heb uitstekende kwaliteiten. Ik mag op reis naar Polen!

corvara bol

Elk seizoen worden onze bollen geselecteerd door onze medewerkers. Dit betekend dat zij het ziek en zeer uit onze partijen halen. Daarna komt er een keurmeester van de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) om zijn goedkeuring over de partijen lelies te geven. Daarnaast worden er door deze keurmeester bladmonsters genomen van de partijen deze worden door een laboratorium onderzocht op virussen. Dit heeft te maken met de exporteisen van bepaalde landen maar dit geeft voor ons als bedrijf ook een indicatie hoe het met de gezondheid van onze partijen bollen gaat.

Na de oogst word er ook nog een monster uit de bollen genomen. Op deze manier krijgt elke partij eigenlijk een rapport cijfer. Aan de hand van al deze gegevens halen wij een selectie uit onze eigen partijen bollen.

Uit deze gezonde partijen houden wij een deel achter op ons bedrijf. Deze bol word dus niet verkocht maar is het uitgangsmateriaal voor de toekomst.

We bewaren deze bollen in de koelcel bij ons op het bollenerf. In april gaan de bollen met uitstekende kwaliteiten op reis naar Polen.